Το άσθμα με βάση τα αίτιά του και τα κλινικά χαρακτηριστικά του μπορεί να χωριστεί σε:

Αλλεργικό άσθμα: Χαρακτηρίζεται το άσθμα που έχει σαν εκλυτικό αίτιο τα αλλεργιογόνα. Ο συγκεκριμένος τύπος άσθματος χαρακτηριστικά εντοπίζεται σε ασθενείς που έχουν εμφανίσει ήδη κάποια άλλη αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδατροφική αλλεργίαέκζεμα) και είναι τις περισσότερες φορές μέρος της ατοπικής πορείας. Ειδικότερα, ενδέχεται να είναι ολοετές ή εποχικό, όπως και η αλλεργική ρινίτιδα με την οποία πολύ συχνά συσχετίζεται, ανάλογα με την ύπαρξη του υπευθύνου ή των υπεύθυνων για τον κάθε ασθενή αλλεργιογόνων.

Άσθμα με βήχα μόνο: Στον συγκεκριμένο τύπο άσθματος ο ασθενής εμφανίζει ένα ξηρό επίμονο βήχα χωρίς κανένα από τα άλλα συμπτώματα άσθματος. Τα αλλεργιογόνα και η άσκηση μπορεί να είναι οι εκλυτικοί παράγοντες.

Νυχτερινό άσθμα: Οι ασθενείς με νυχτερινό άσθμα εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού αποκοιμηθούν. Το νυχτερινό άσθμα προκαλεί χρόνια κούραση αφού οι ασθενείς δεν ξεκουράζονται. Η νυχτερινή επιδείνωση είναι αρκετά χαρακτηριστική σε πολλούς ασθενείς.

Ενδογενές άσθμα: Χαρακτηρίζεται το άσθμα που δεν δημιουργείται από αλλεργιογόνα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται από μη-ειδικά ερεθίσματα όπως στρες, κλιματισμός, καπνός, έντονες οσμές, κλειστοί χώροι. Τα συγκεκριμένα ερεθίσματα  ακριβώς επειδή είναι μη-ειδικά μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα και σε ασθενείς με αλλεργικό άσθμα.

Start typing and press Enter to search