Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα τα οποία επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια τη ρινική αναπνοή. Ωστόσο, αρκετές φορές εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα. Δημιουργείται από αλλεργική φλεγμονή, δηλαδή από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα αεροαλλεργιογόνα.

Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας

 Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ασκούν επιρροή στο ρινικό, οφθαλμικό και πνευμονολογικό σύστημα του ασθενούς:

  • Φτέρνισμα

Παρουσιάζεται συχνά το πρωί (το ένα μετά το άλλο στη σειρά), ή προκαλείται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης αεροαλλεργιογόνων, όπως για παράδειγμα, κήποι ή πάρκα για τις γύρες, αποθήκες, γυμναστήρια για μύκητες και ακάρεα.

  • Ρινική καταρροή

Πρόκειται για έκκριση διάφανης βλέννας («σαν νερό»), συνήθως σε αρκετή ποσότητα. Συχνά ακολουθεί τους πταρμούς, αλλά παρουσιάζεται και μόνη της.

  • Ρινική συμφόρηση

Χαρακτηρίζεται η «μπουκωμένη μύτη». Μειώνει αρκετές φορές την όσφρηση, δημιουργώντας αλλοίωση στη γεύση,καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι αλληλένδετες. Επίσης, σε μερικούς ασθενείς επηρεάζεται και η ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά.

  • Κνησμός& φαγούρα στην μύτη, στο φάρυγγα, στα αυτιά

Ειδικά στη μύτη, στο κάτω μέρος της δημιουργείται έντονος κνησμός.

Άλλα συμπτώματα τα οποία αποτελούν αποτέλεσμα των παραπάνω ή οφείλονται σε νόσους οι οποίοι σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα είναι:

  • Μάτια που δακρύζουν, με φαγούρα
  • Οπισθορινική καταρροή
  • Βήχας
  • Ροχαλητό / αναπνοή από το στόμα
  • Ρινορραγία
  • Μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα μάτια
  • Κόπωση, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία και πονοκέφαλος

Η ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζεται άμεσα από την αλλεργική ρινίτιδα, προκαλώντας δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Έχει επίσης έντονη επίπτωση στην ποιότητα ύπνου, με συνέπεια την μειωμένη επίδωση στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία των ασθενών.

Διάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας

 Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας πραγματοποιείται με βάση το ιστορικό του ασθενή και την αντικειμενική εξέταση.

Ο αλλεργιολόγος εκτελεί τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests), οι οποίες δίνουν αποτέλεσμα σε 15-20 λεπτά. Επίσης, αν χρειαστεί ο αλλεργιολόγος ελέγχει και τις αιματολογικές εξετάσεις για την μέτρηση της ολικής ανοσοσφαιρίνης E  της αλλεργικής προδιάθεσης total IgE καθώς και ειδικών ανοσοσφαιρινών Ε RAST  specific IgE για συγκεκριμένα επιμέρους αλλεργιογόνα.

Ο έλεγχος είναι μείζονος σημασίας, γιατί γίνεται ο εντοπισμός του υπευθύνου αλλεργιογόνου και προσδιορίζονται οι κατάλληλες οδηγίες αποφυγής αλλά και η διάρκεια της θεραπείας. Είναι επίσης σημαντικός για να γίνει η αιτιολογική θεραπεία δηλαδή η ανοσοθεραπεία.

Αντισταμινικά

Είναι φάρμακα τα οποία λαμβάνονται από το στόμα ή ενδορινικά. Είναι τα πιο ευρεώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα και αντιμετωπίζουν την ρινική καταρροή το φτέρνισμα και τον κνησμό.

Ενδορινικά στεροειδή

Αποτελούν τα ρινικά σπρέι που χρησιμοποιούνται για να ελεχθεί η φλεγμονή. Πρακτικά είναι το φάρμακο επιλογής για την ρινική συμφόρηση και έχουν επιτυχή αποτελέσματα και στα υπόλοιπα συμπτώματα. Για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζονται κάποιες μέρες, συνεπώς είναι σημαντικό η θεραπεία να ξεκινάει από τα πρώτα συμπτώματα με σκοπό να ελέγχεται η κατάσταση γρηγορότερα.

Αποσυμφορητικά

Αποτελούν τα φάρμακα που δίνουν άμεση ανακούφιση, καταπραΰνοντας από τη ρινική συμφόρηση. Αυτό πραγματοποείται δρώντας κατευθείαν στα αγγεία της μύτης τα οποία συστέλλουν.

Αντιλευκοτριενικά

Είναι ένα σχετικά καινούργιο είδος φαρμάκου που ελέγχει τα συμπτώματα του άσθματος αλλά και της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα ανωτέρω φάρμακα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αλλά όχι την αιτία τους δηλαδή την υπερευαισθησία του οργανισμού και την υπερβολική του αντίδραση στα αεροαλλεργιογόνα.

Start typing and press Enter to search