Σε επεισόδιο τροφικής αλλεργίας, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου κάνει αντίδραση σε υπερβολικό βαθμό (overreact) σε συνήθως αθώες τροφές. Το συγκεκριμένο προκαλείται από ένα αλλεργικό αντίσωμα ονομαζόμενο IgE (ανοσοσφαιρίνη έψιλον), το οποίο υπάρχει σε αυξημένα ποσοστά στους αλλεργικούς ανθρώπους.

Το αντίσωμα ΙgE εξελίσσεται όταν ο αλλεργικός άνθρωπος έχει συνηθίσει να λαμβάνει συγκεκριμένη τροφή επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων.

Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ενδέχεται να εμφανιστεί η αλλεργία σε τροφές συχνότερα. Τα κλινικά συμπτώματα εχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν αφότου το αλλεργικό άτομο καταναλώσει ακόμη και πολύ μικρή ποσότητα των τροφών.

Συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα

Η κνίδωση είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση δερμάτων σε τροφές.

Τα συμπτώματα όπως οι κόκκινες, πολύ κνιδωτικές, πρησμένες περιοχές του δέρματος είναι αυτά τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν ξαφνικά και να εξαφανιστούν γρήγορα.

Η ατοπική δερματίτιδα, ή έκζεμα, μια δερματοπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από το κνισμώδες, φολιδωτό και κόκκινο ερεθισμένο δέρμα, ενδέχεται να δημιουργηθεί από την αλλεργία τροφίμων.

Τα συμπτώματα του άσθματος όπως το βήξιμο, ή η δυσκολία αναπνοής λόγω των στενεμένων αεραγωγών, μπορούν να εμφανιστούν από την αλλεργία τροφίμων, ειδικά στα νήπια και τα παιδιά.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της αλλεργίας τροφίμων εμφανίζουν:

  • εμετό,
  • διάρροια,
  • κοιλιακό πόνο,
  • κόκκινο ερύθημα γύρω από το στόμα

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές

Σε βαριές περιπτώσεις, καταναλώνοντας τρόφιμα στα οποία κάποιος είναι αλλεργικός ενδέχεται να προκαλέσουν αντίδραση απειλητική για τη ζωή ονομαζόμενη αναφυλαξία – μια συστημική αλλεργική αντίδραση που μπορεί να είναι έντονη και μερικές φορές μοιραία.

Τα πρώτα σημάδια της αναφυλαξίας ενδεχομένως να είναι ένα αίσθημα καύσου, πονοκέφαλος, μούδιασμα στο στόμα ή ένα κόκκινο, κνισμώδες εξάνθημα. Κάποια επιπλέον συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν τα αισθήματα της ζαλάδας, δύσπνοιας , σοβαρού φτερνίσματος, της αναστάτωσης του στομαχιού, συσπάσεων της μήτρας ή/και του εμετού και της διάρροιας.

Σε βαριές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να πάθουν μια πτώση στην πίεση αίματος που οδηγεί σε απώλεια συνείδησης και σοκ. Χωρίς άμεση θεραπεία, η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας αντιστρέφονται με θεραπεία όπως

α) με την ενέσιμη επινεφρίνη,

β) τα αντισταμινικά, και

γ) άλλα μέτρα επείγουσας ιατρικής.

Είναι σημαντικό ο καθένας με τα συμπτώματα που υποδειλώνουν μια πιθανή αναφυλαξία να λαμβάνει αμέσως επείγουσα θεραπεία.

Διάγνωση τροφικής αλλεργίας

Οι δερματικές δοκιμές αλλεργίας είναι σημαντικές για να καθορίσουν ποια τρόφιμα, ενδεχομένως, δημιουργούν τα αλλεργικά συμπτώματα ενός ασθενή.

Στη δερματική δοκιμασία, τοποθετείται στην πλάτη ή το βραχίονα μικρή ποσότητα υγρού διαλύματος η οποία παρασκευάζεται από τα τρόφιμα. Το τεστ αυτό ονομάζεται prick test.

Αναλυτικά, μία βελόνα τρυπά το κορυφαίο στρώμα του δέρματος, μέσω σταγόνας υγρού που τοποθετείται πάνω στο δέρμα . Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως να απαιτηθούν φρέσκα τρόφιμα για τη δερματική δοκιμασία.

Ο αλλεργιολόγος μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τις εξετάσεις αίματος για IgE στα συγκεκριμένα τρόφιμα, αποκαλούμενη δοκιμασία RAST ή CAP-RAST, για να προσδιορίσει τις αλλεργίες τροφίμων.

Θεραπεία τροφικής αλλεργίας

  1. Αποφύγετε τα τρόφιμα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας είναι να αποφευχθούν τα τρόφιμα που προκαλούν την αλλεργία.
  2. Ρωτήστε για τα συστατικά. Για να αποφευθεί ένα “κρυμμένο” αλλεργιογόνο τροφίμων στο εστιατόριο, τα άτομα τα οποία έχουν αλλεργίες σε τροφές είναι αναγκαίο να ερευνούν για τα συστατικά κατά την κατανάλωση στα εστιατόρια ή άλλα εξωτερικά μέρη και να κάνουν τη σοβαρότητα της αλλεργίας τους γνωστή στους υπόλοιπους.
  3. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων. Είναι σημαντικό για τους αλλεργικούς ανθρώπους σε τρόφιμα να διαβάζουν με προσοχή τις ετικέτες τροφίμων.
  4. Προετοιμαστείτε για τις έκτακτες ανάγκες. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τις αλλεργίες τροφίμων ενδεχομένως να είναι απειλητικές για τη ζωή. Τα άτομα τα οποία είχαν μια αναφυλακτική αντίδραση σε τρόφιμα πρέπει αυστηρά να αποφύγουν εκείνα τα τρόφιμα. Μπορεί να χρειάζεται να φέρουν και να ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν την ενέσιμη επινεφρίνη και τα αντισταμινικά για να αντιμετωπίσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις λόγω της τυχαίας κατάποσης.

Start typing and press Enter to search