Το αλλεργικό αναφυλακτικό σοκ (allergic shock ή anaphylactic shock) είναι η πιο βαριά μορφή αλλεργίας και αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης και συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού που λέγεται αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλαξία.
Εξέλιξη και σωματικές εκδηλώσεις αναφυλαξίας
Η αναφυλακτική αντίδραση ή αναφυλαξία είναι μια έντονη αλλεργική αντίδραση η οποία επιδεινώνεται γρήγορα και ενδέχεται να είναι απειλητική για τη ζωή. Η αναφυλακτική αντίδραση εκδηλώνεται:
- από το δέρμα, με τη μορφή κνίδωσης ή/ και αγγειοοιδήματος
- από το πεπτικό, με εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά
- από το αναπνευστικό, με ρινική καταρροή, φταρνίσματα, βήχα και δύσπνοια
- από το κυκλοφορικό, με την πτώση στην πίεση του αίματος, που εκδηλώνεται ως ζάλη, διαταραχές στην όραση και λιποθυμία.
Όταν πραγματοποιείται η εκδήλωση συμπτωμάτων από τουλάχιστον δύο από τα προαναφερθέντα όργανα ή συστήματα τότε η αλλεργία μπορεί να θεωρηθεί αναφυλακτική αντίδραση (αναφυλαξία). Στην περίπτωση που αναφυλακτική αντίδραση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ενδέχεται να εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε να προκαλέσειε πτώση της πίεσης του αίματος. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αλλεργικό shock.
Αίτια της αλλεργικής αναφυλακτικής αντίδρασης
Τροφές: Τα παιδιά έχουν αλλεργική γενετική προδιάθεση στα αυγά, στο γάλα της αγελάδας, στα φιστίκια, στα ψάρια, στα θαλασσινά, στο σιτάρι, στη σόγια. Οι έφήβοι και οι ενήλικες στους ξηρούς καρπούς και στα θαλασσινά.
Φάρμακα: αντιβιοτικά (πενικιλίνη, αμοξυκιλίνη), αναλγητικά, σκιαγραφικά και άλλα.
Δηλητήρια από έντομα: μέλισσες, σφήκες, αράχνες.
Ρούχα: λατέξ υλικά από μπαλόνια, προφυλακτικά.
Η άσκηση μετά από συνδυασμό κάποιας τροφής. Η έκθεση στο κρύο σε φυσική κνίδωση.
Αντιμετώπιση της αλλεργικής αναφυλακτικής αντίδρασης
Για να αντιμετωπιστεί η αλλεργική αναφυλακτική αντίδραση, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει τι είναι αναφυλαξία, ποια είναι συμπτώματα που ενδέχεται να προκαλέσουν την επικείμενη αναφυλαξία και ποιες καταστάσεις μοιάζουν με αναφυλαξία αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.