Η ειδική θεραπεία απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία) είναι μια άκρως επιτυχής θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, του αλλεργικού βρογχικού άσθματος και της αλλεργίας στο δηλητήριο των υμενοπτέρων (μέλισσες, σφήκες).

Αποτελεί μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας καθώς έχει στόχο την εξάλειψη και όχι απλώς την βελτίωση των συμπτωμάτων ενός χρόνιου προβλήματος υγείας και αυτό πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση συμβατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  

Σε ποιους ασθενείς συνιστάται η ανοσοθεραπεία;

Η ανοσοθεραπεία προτείνεται σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από α)αλλεργική ρινίτιδα, β)αλλεργική επιπεφυκίτιδα, γ)αλλεργικό άσθμα και από δ)αλλεργία στη μέλισσα ή τη σφήκα. 

Ειδικότερα, η ανοσοθεραπεία στα παιδιά έχει διπλό ρόλο δηλαδή όχι μόνο θεραπεύει την ήδη υπάρχουσα αλλεργία αλλά προλαμβάνει και καινούργιες αλλεργίες καθώς επίσης και την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε άσθμα. Η ανοσοθεραπεία δεν είναι συνιστάται ως η κατάλληλη σε όλους τους ασθενείς. Ο αλλεργιολόγος είναι ο ειδικός που κατευθύνει στην καλύτερη επιλογή.

Ποιες μορφές ανοσοθεραπείας υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο μορφές ανοσοθεραπείας, α)η ενέσιμη υποδόρια και β)η υπογλώσσια.

Στην ενέσιμη υποδόρια, πραγματοποιείται εμβολιασμός επισκέπτοντας τον αλλεργιολόγο μία φορά το μήνα . Ο ασθενής παραμένει για παρακολούθηση περίπου 1 ώρα. Σε αυτήν τη διαδικασία, αποτελεί εξαίρεση το πρώτο διάστημα δηλαδή στην έναρξη η οποία διαρκεί, περίπου 2 μήνες και χορηγούνται σταδιακά αυξανόμενες δόσεις του εμβολίου σε πιο μικρά χρονικά διαστήματα.

Στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, το σκεύασμα καθημερινά λαμβάνεται στο σπίτι. Ειδικότερα, ο ασθενής τοποθετεί κάτω από τη γλώσσα λίγες σταγόνες από το σκεύασμα, τις κρατάει για 2-3 λεπτά και μετά τις καταπίνει.

Συνιστάται για την επόμενη μισή ώρα να μην γίνεται η βρώση φαγητών ή η πόση υγρών.

Σημειώνεται ότι και οι δύο θεραπείες τόσο η υποδόρια όσο και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Πόσο διαρκεί και ποιο είναι το κόστος;

 Η χρονική διάρκεια της ανοσοθεραπείας είναι από 3 έως 5 χρόνια καθώς τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά συνήθως μετά από 5 μήνες θεραπείας.

Το κόστος των εμβολίων καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά δεν ξεπερνάει το κόστος το συμπωματικής αγωγής.

Είναι ασφαλής;

Η ασφάλεια της ανοσοθεραπείας είναι τεκμηριωμένη από πολυετείς μελέτες σε μεγάλους αριθμούς ασθενών.

Συνιστάται σε παιδιά από την ηλικία των 5 ετών και δεν διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει μια μικρή ενόχληση στο στόμα η οποία είναι παροδική. Στην ενέσιμη ανοσοθεραπεία ενδέχεται να εμφανιστεί τοπικός ερεθισμός που αντιμετωπίζεται από τον αλλεργιολόγο και συνήθως βελτιώνεται μετά τις πρώτες χορηγήσεις.

Σπανίως έχουν αναφερθεί πιο έντονες αντιδράσεις όπως για παράδειγμα ασθματική κρίση. Ο αλλεργιολόγος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει έγκαιρα και να αντιμετωπίζει κατάλληλα τις αντιδράσεις αυτές.

Start typing and press Enter to search