Σε περίπτωση αλλεργικής αναφυλαξίας από τσίμπημα υμενοπτέρων, η πιθανότητα να επαναληφθεί αντίστοιχα επικίνδυνη αντίδραση σε ενδεχόμενο νέο νυγμό είναι μεγαλύτερη από 50%.

Μετά, λοιπόν, από την αναγνώριση του υπεύθυνου εντόμου και τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης, ο αλλεργιολόγος θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τη βαρύτητα της αντίδρασης.

Φαρμακευτική θεραπεία αλλεργικού σοκ από τσίμπημα υμενοπτέρων- αδρεναλίνη

Τα φάρμακα αντισταμινικά, κορτιζόνη και το πιό σημαντικό αδρεναλίνη σε αλλεργικό σοκ (δύσπνοια, λιποθυμία, αγγειοοίδμα)  θα πρέπει να χορηγηθούν άμεσα σε περίπτωση τσιμπήματος και τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται πάντα μαζί με τον αλλεργικό ασθενή όπου και αν αυτός κινείται (το παιδί στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στην εξοχή ή την παραλία κλπ).

Ανοσοθεραπεία- αλλεργικά εμβόλια στην αλλεργία από σφήκα και μέλισσα

Η ανοσοθεραπεία είναι λοιπόν η ριζική παρέμβαση και εφαρμόζεται μόνο από ειδικό Αλλεργιολόγο.

Με αυτήν το ανοσοποιητικό «μαθαίνει» τα δηλητήρια, αναπτύσει αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον της αλλεργίας στα υμενόπτερα ( προστατευτικά αντισώματα εναντίον των υμενοπτέρων ) και εξασφαλίζει ότι ενδεχόμενο νέο τσίμπημα δε θα προκαλέσει επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Ενδείκνυται κυρίως σε περίπτωση αναφυλαξίας καθώς και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ηπιότερων αλλεργικών αντιδράσεων (π.χ. σε μελισσοκόμους). Δεν γίνεται ανοσοθεραπεία προληπτικά ή σε περιπτώσεις ήπιων τοπικών αντιδράσεων.

Start typing and press Enter to search