Η αλλεργική κνίδωση χωρίζεται στην οξεία και στην χρόνια κνίδωση ανάλογα με την διάρκεια των συμπτωμάτων.

Οξεία αλλεργική κνίδωση

Η οξεία αλλεργική κνίδωση είναι μια συχνή πάθηση. Το 15 έως 25% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οξείας κνίδωσης. Η χρονική διάρκεια εμφάνισης των εξανθημάτων στην οξεία κνίδωση είναι μέχρι 6 εβδομάδες.

Χαρακτηριστικά οξείας αλλεργικής κνίδωσης

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφών («πετάλες» ή «καντήλες» ή «φλουμπέτες»)  παράλληλα με έντονο κνησμό (φαγούρα). Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την εμφάνισή τους, εξαφανίζονται και  επανεμφανίζονται αμέσως μετά σε γειτονικές περιοχές.

Διάγνωση οξείας αλλεργικής κνίδωσης

Η οξεία κνίδωση έχει χρονική διάρκεια κατά μέσο όρο 7 έως 10 μέρες και σπανίως υπερβαίνει τον ένα μήνα. Η διάγνωση πραγματοποιείται κλινικά από τον ειδικό αλλεργιολόγο.

Θεραπεία οξείας αλλεργικής κνίδωσης

Για την θεραπεία της οξείας κνίδωσης- αγγειοοιδήματος προτείνεται η χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που βοηθούν στην καταπολέμηση του βασικού μεσολαβητή της κνίδωσης, που είναι η ουσία ισταμίνη

Αίτια εκδήλωσης

Βασικότεροι παράγοντες αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής είναι:

  • Μέταλλα – Ένα από τα πιο συχνά αίτια είναι το νικέλιο. Χρησιμοποιείται ε σε αρκετά μεταλλικά προϊόντα όπως κοσμήματα, κουμπιά, φερμουάρ, κόπιτσες κ.α
  • Φυσικό Καουτσούκ – Εμφανίζεται κυρίως σε αυτούς που φοράνε ελαστικά γάντια, όπως το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Βαφές μαλλιών – Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στην ουσία PPD που περιέχεται στις μόνιμες βαφές μαλλιών
  • Χρώμιο – Υπάρχει στο τσιμέντο, το δέρμα, μερικά σπίρτα, χρώματα, κ.ά. Η επαγγελματική έκθεση είναι συχνή σε οικοδόμους, οξυγονοκολλητές και σε πολλές βιομηχανίες.
  • Καλλυντικά – Αρώματα, λοσιόν, κρέμες, προϊόντα μακιγιάζ ενδέχεται να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής.

 

Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα είναι μία παραλλαγή της δερματίτιδας εξ επαφής κατά την οποία η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αλληλεπίδραση σε ορισμένα αρώματα και αντηλιακά με αποτέλεσμα την πρόκληση δερματίτιδας.

  • Φάρμακα –τοπικά εφαρμοζόμενα φάρμακα, όπως τα ευρέως χρησιμοποιούμενα με αντιβιοτικό νεομυκίνη (σε κρέμα, σπρέι, κολλύριο).
  • Φυτά –φυτά ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή: κισσός, χρυσάνθεμα, τουλίπες αλλά και κρεμμύδι, σκόρδο, ελιά κ.ά.

Start typing and press Enter to search